Angst- en paniekstoornis

Als je last van angst of paniek hebt, kan dat erg belemmerend zijn in je leven. Zo erg dat het een heel deel, of zelfs je hele leven gaat bepalen.
Als je van angst en paniek last blijft houden is het goed om daar door middel van therapie wat mee te gaan doen. Hieronder beschrijf ik wat angst en paniek kan zijn en wat therapie daarin kan helpen. Als je vragen hebt, mail of bel me gerust.

Wat is angst?

Angst kent veel verschillende vormen. Hele specifieke angst zoals bijvoorbeeld vliegangst of hoogtevrees. En ook fobieën zoals pleinvrees (agorafobie) of angst voor afgesloten ruimten (claustrofobie) kunnen erge angsten met zich meebrengen.
Maar andere angsten zijn er ook en kunnen ook erg je leven bepalen. Sommige mensen hebben een angstig gevoel zonder dat dit heel duidelijk is aan te wijzen waar dit vandaan komt of mee te maken heeft. Een continu gevoel van angst, of paniek die zomaar, zonder dat je weet hoe het komt, op komt zetten.

Angststoornis en Paniekstoornis

Elk mens kent wel angsten en is soms in paniek. 
Er wordt gesproken over een ‘stoornis’ op het moment dat dit je leven gaat bepalen. Je gaat dingen juist wel, of juist niet doen vanwege de angst en paniek.
Bij elk mens is het weer anders hoe de angst en paniekstoornis zich uit.
Het kan dan gebeuren dat je je gaat afzonderen van je omgeving of je partner. Of naar je werk gaan wordt steeds zwaarder en je hebt de neiging om te vluchten, weg te kruipen. Ook agressie kan een vorm zijn waarin angst zich uit. In plaats van je terug te trekken, word je dan snel boos.
Verder kan het zijn dat je je slecht kunt concentreren, slecht slaapt, snel vermoeid bent of last van rusteloosheid hebt.

Hoe kom ik er aan?

Elk mens is uniek, en dus ook uniek in hoe de angst en paniek ontstaat. Maar vaak heeft het wel te maken met gebeurtenissen in je leven die ervoor zorgen dat je angstig wordt.
Dingen die hierbij een rol kunnen spelen zijn:

  • Een traumatische gebeurtenis die je hebt meegemaakt
  • Angst kan een uitingsvorm van rouw zijn
  • Als je langdurig onder druk staat of hebt gestaan
  • Lichamelijke ziekte

Bij elk mens is het weer anders dus vergelijk je hierin niet met anderen en hoe die ermee omgaan. Als je last van angst of paniek hebt, is daar altijd een ‘goede’ reden voor.

Hoe kom ik er af?

Therapie kan helpen om uit te zoeken waar bepaalde angsten mee te maken hebben. Afhankelijk van het ‘soort’ angst kan in gesprekken helder worden wat je er aan kunt doen, maar vooral ook, wat maakt dat jij deze angst hebt.
Veel mensen keuren het hebben van hun angst af terwijl angst een signaal kan zijn van je lichaam en geest om aan te geven dat er iets aan de hand is. Iets dat op dat moment aandacht nodig heeft. In gesprekken gaan we daar naar op zoek is belangrijk om serieus te gaan nemen.